Nem hiszem, hogy sok olyan ember van, aki nem volt még életében egyszer sem moziban. Ez nem véletlen, hiszen az emberek nagyon is kedvelik ezt a fajta szórakozást.

A mozi egy nagyon jó alternatíva  a kikapcsolódásra, hiszen nem csak szórakoztató, pihentető de mégis aktív elfoglaltság. Az emberek nagy része nagyon szereti, de akad nagyszámban az is, aki inkább ellenzi ezt a típust. Számtalan lehetőségünk akad arra, hogy beüljünk egy izgalmas mozi filmre, hiszen rengeteg mozi közül válogathatunk. Nincs ember, aki ne találná meg a kedvencét az országban.

Na de miben merül ki az, hogy milyen egy jó mozi? Egy jó mozinak igen csak fontos érdeke az, hogy a műsorát úgy állítsa össze, hogy a közönség ott tartózkodását kellemessé tegye. Téves volna az a felfogás, hogy elégséges, ha a mozis a nézőnek kellemes ülőhelyet nyújt és a képeket egyszerűen minden kapcsolat nélkül lepergeti, mert ez által a nézők legfontosabb érdekeltsége nem jelenne meg.

A műsor helyes összeállításra nagy figyelemmel kell lenni, tekintve azt, hogy a közönség a társadalom legkülönbözőbb rétegéből adódik össze. A film akármily hatásos is lehet önmagában, ha nincs kellő rendszer, könnyen lerontja a hatást. Kerülni kell a nagy ellentéteket, mert pl. el volna hibázva a műsor, ha egy halálra kacagtató kép után egy hátborzongató drámát adnának. Ép oly fontos ez, mint egy hangversenyen az egyes számok helyes megválasztása, ahol nemcsak szép zenét akarunk hallani, hanem az ízléses, harmonikus összeállítás is kívánatos.

A felsoroltak mellett még rengeteg dologtól függ az egész, de ami rettentő fontos még, hogy kellő gondot kell fordítani arra is, hogy a közönség ne sokáig várakozzék az előadásra, nehogy esetleg türelmetlenkedjenek. A mozi közönségének szentháromsága a jó műsor, a tiszta vetítés és kényelem. Ha ez a három megvan, már majdnem mondható tökéletesnek a mozi. Amit még mindenképpen megemlítenék, az a személyzet, hiszen rendkívül fontos, hogy mosolygós, illemtudó emberek legyenek azok, akik kiszolgálnak.

Felvetődik azonban sok emberben a kérdés, hogy miért jó moziba menni, amikor minden film az első vetítés után már néhány órával elérhető, habár nem igazán legálisan. Nem sok embert tart ugyanakkor vissza, hogy elvileg tilos lenne filmeket letöltögetni, kis túlzással mindenki ezt csinálja. A mozik azonban korántsem üresek, sőt, néhány film hetekig eredményez teltházat. A kérdésre a válasz pedig nem más, mint, hogy ez egy program. Moziba menni egy külön program, amire készül az ember, amit várhat. Nem ugyanaz, mint este lefeküdni a kanapéra, és a tévét bámulni. A mozizás lehet társas tevékenység (habár nem igazán illik beszélgetni filmnézés közben), lehet akár egy randi is. Vagy csak egy kis kikapcsolódás, valahol máshol, nem otthon. Van benne egy olyan plusz, ami az otthoni filmnézésben nincs meg.

Ezt használják ki a marketing cégek, hogy a szórakozni vágyó emberek csoportját megfogják, és megpróbáljanak valamit eladni nekik. A reklámfilm az audiovizuális reklámeszközök csoportjába tartozik. A jól megszerkesztett, kiváló minőségű filmanyag értékesítés ösztönző feladatokat is elláthat.

A marketingkommunikáció nyelvére lefordítva, a vállalkozás, valamely termékéről vagy márkájáról küld üzenetet a moziban azzal a céllal, hogy elérje a célcsoportját. Ez már a tömegkommunikáció világa, a befogadói oldalon többen, akár milliónyian vannak, nem egy időben van a közlő és befogadó, továbbá visszacsatolásra sincs lehetőség. Ugyanakkor a vállalkozás is élhet a személyközi kommunikáció eszközeivel pl. személyes eladáskor vagy a direkt marketinget alkalmazva. Ebben az esetben a befogadónak lehetősége van a visszacsatolásra, amit egy mozi reklám megnézésekor nem tehet meg.

Az első reklámfilmek együtt születtek a mozival, már Georges Meliés, a trükkfilm első mestere is forgatott az 1900-as évek elején rövid termék-népszerűsítőket a Bornibus mustárról vagy a Myster főzőről. Az első televíziós hirdetést 1941-ben sugározták az Egyesült Államokban, Európában pedig az angol ITA nyitotta a sort a Gibbs fogpaszta 1955-ös spotjával. A reklámfilm főleg az utóbbi évtizedekben a posztmodern hullámmal és a multiplex-forgalmazásra készülő látványcentrikus high-tech filmek sikerével együtt bizonyos létjogosultságot kapott a filmművészetben is. Miközben a rangosabb reklámfilm-szemléket az egész szakma figyelemmel kíséri új megoldásokat keresve.

Rendszerint ezek 15 másodperc és 1 perc közötti hosszúságú filmalkotások, amelyek valamely termékről, szolgáltatásról vagy szervezetről nyújtanak információkat nézőiknek. A reklámfilm célja akár a többi reklámtevékenységé – a fogyasztásra való rábeszélés. A reklám szinte valamennyi filmes műfaj és televíziós műsortípus ábrázolási kánonját felhasználja például burleszk, krimi, melodráma, akciófilm, szappanopera. Gyakori formája az animációs film is.

Olykor eszméletlenül zavaró lehet a Cinema Cityben a rengeteg reklám, de ezek sajnos elkerülhetetlenek, így csak ne foglalkozzunk vele, ha zavaró. A mozi mindenképp nagyon jó időtöltés, még a reklámokkal együtt is.