A mai világban rengeteg szórakozási lehetőségünk akad szerencsére, ezért mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legszimpatikusabb. Azt viszont szinte biztosra állíthatom, hogy a mozit mindenki szereti, ha nem is minden hétvégén, de legalább félévente meg is látogatja.

A következő, ami felmerül bennem, hogy mit gondolunk a mozi jegyárakról? Drága? Reális? Olcsó? Igazából, erről is, mint minden másról elmondhatjuk, hogy folyamatosan növekszik az ára. Sajnos. Őszintén szólva, én nagyon drágának tartom, hiszen általában az ember nem egyedül ücsörög ott filmet nézni, sőt az is nagyon ritka, hogy ha valaki nem eszik, vagy iszik valamit közben. Habár létezik diákkedvezmény, Magyarországon a családok nagy része még így sem teheti meg minden hónapban, hogy beül egy vetítésre.

Magyarországon rengeteg mozi van, mégis a legelterjedtebb és a legkiforrottabb az nem más, mint a Cinema City. Valószínűleg nagyban hozzájárul sikeréhez az is, hogy nem csak a fővárosban Budapesten, hanem vidéken is vannak létesítményei. A 2018. december 18-án huszonegyedik születésnapját ünneplő Cinema City mozihálózat, a CineWorld Group tagjaként Európa második legnagyobb multiplex üzemeltetője. A Cinema City Csepel volt az első multiplex, amelyet a vállalat ezen a néven a kelet-közép-európai régióban nyitott. Azóta több vidéki, majd budapesti bevásárlóközpont multiplexének üzemeltetése is a cég nevéhez fűződik.

A Cinema Cityről biztosra elmondható, hogy folyamatosan fejlődik, hiszen 1998-ban a Cinema City Debrecen, Győr és Sopron alakult meg. 1999-ben a Cinema City Alba (Székesfehérvár) és Pécs,2000-ben a Cinema City Miskolc és Szeged, 2001-ben a Cinema City Szolnok, 2002-ben a Cinema City Savaria (Szombathely) és Zala (Zalaegerszeg) majd 2003-ban pedig a Cinema City Balaton (Veszprém) multiplex megnyitása adott szórakozási lehetőséget e megyeszékhelyek lakóinak.

A mozijegyek árát befolyásolhatja, hogy a moziüzemeltetőnek mekkora bérleti díjat kell fizetni a hely tulajdonosának. A multiplex mozik többsége tágabb fogyasztói igényt elégít ki azáltal, hogy a látogatók igénybe vehetik az előadáshoz kapcsolódó szolgáltatásokon (parkolás, büfé) túl a bevásárlóközpontok nyújtotta egyéb szabadidő-eltöltési lehetőségeket is. A Cinema City műsortűzési gyakorlata szerint egyes filmek eleve alacsonyabb napi vetítésszámmal indulnak, illetve más filmek a minimális műsoron tartási időt követően a Cinema City döntése alapján kikerülnek adott mozi programjából. Általában összetett a műsor összeállítása, de nagyban függ egy adott film nézettségétől.

Sokan azonban panaszkodnak a rengeteg reklámra a vetítések előtt, ami manapság már akár 20 percesre is elhúzódhat. Miért a moziban hirdetnek ennyit? Több évtizeden keresztül a legfontosabb, legnagyobb publicitást biztosító eszközök közé tartozott a mozi. Népszerűsége a televíziózás, majd később a házi videók és DVD-lejátszók széles körű elterjedésével nagymértékben csökkent. A filmgyártók és filmforgalmazók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a mozik látogatottsága ne csökkenjen. A mozi a médiamixben kiegészítő elemként jelenik meg. Az Egyesült Államokban készítettek egy kutatást, aminek eredményei alapján a mozifilmekhez való érzelmi kötődés verte a nagy tévés sporteseményeket és a díjkiosztó gálákat is. Ha tehát a márkák olyan környezetbe akarnak kerülni, amely érzelmileg közelebb hozza őket a fogyasztókhoz, akkor a kutatás szerint a mozi és a tévé médiamixben való szerepeltetése a legbiztosabb megoldás.

A mozi presztízsértéke nem túl magas. A látogatók könnyed kikapcsolódásra vágynak, amely hozzáállás a reklámokkal kapcsolatban is megjelenik. A befogadói szituációban a néző kiszolgáltatottsága nagy, ami alatt azt értjük, hogy a néző a moziban nem kapcsolhat át más csatornára, mint a tévénél, nem lapozhatja át a reklámokat, mint a sajtótermékeknél, nem zárhatja le a készüléket, mint rádióreklámoknál. Másrészt a moziban a hirdetések sok zavaró körülmény közepette igyekeznek kifejteni hatásukat: az emberek jönnek-mennek, mások beszélgetnek, vagy helyet adnak a későn jövőknek, a reklámfilmek alatt még nem kapcsolják le a világítást.

A mozi területi irányíthatósága kitűnő, hiszen mód van megyénként, városonként, akár mozinként eldönteni, hogy hol vetítsék a cég reklámfilmjeit. A rétegek szerinti irányíthatóság már csekélyebb: főleg fiatalabb korosztályok érhetők el, hiszen ők azok, akik a társasági élet egyik elemeként használják a mozit.

A moziban való vetítés nem túlságosan költséges, ugyanakkor egy fő elérési költsége viszonylag magas. Minden mozinak saját hirdetési ára van, melyet 30-45-60 másodpercre határoznak meg, s ez a film hosszával arányosan változik. A televízióban és a mozikban futó filmek többnyire megegyeznek, vagy ugyanazt az anyagot különbözőképpen vágják meg.

A médiumok közül a mozi rendelkezik a leghatásosabb kifejezőeszközökkel: a hatalmas vetítővászon, a térhatású hang rendkívül jó lehetőséget biztosítanak a reklámfilmeknek is. Hiába a sok reklám, az emberek akkor is szeretnek moziba járni.