A média világunkban már nélkülözhetetlen. Kevesen tudják elképzelni életüket úgy, hogy nincs benne a mindennapjaikban. Nincs mit tenni, ez már végleg beleivódott az életünkbe, ha akartuk, ha nem.

A média egyik legjobb ágazata kétség kívül, nem más, mint a rádió. A mai világban viszont az emberek inkább tv-t néznek, ami sokszor egyszerűbbnek és izgalmasabbnak tűnik. Sőt az okos telefonok térnyerésével munkába menet már nem csupán zenét hallgathatunk, hanem filmeket is nézhetünk, olvashatjuk a hírportálokat vagy cseveghetünk a barátainkkal különböző internetes felületeken.

Jelentősen visszaesett a televízió és az Internet elterjedésével, még mindig fontos információ-közvetítő eszköznek számít. Azt gondolnánk, hogy az elszállt szó emlékezeti hatása nem jelentős, azonban erre vonatkozó kutatások kimutatták, hogy a hallott információból kétszer annyi marad meg az emlékezetünkben, mint az olvasott információból. Ez persze függ a hallott információ típusától és az elhangzás időtartamától is. A hallás utáni emlékezet jellegének köszönhetően a rádió leginkább aktuális hírek, információk és érdekességek közlésére alkalmas, és kevésbé tudományos vagy számadatokra épülő információkéra. Az audiovizuális eszközök előtérbe helyeződése miatt a rádió kissé háttérbe szorult, új hírek és információk közlése helyett inkább az információk megerősítésre és hitelük növelésére alkalmazzák.

Ha valaki valamit reklámozni szeretne, rengeteg platformon megteheti már ezt. Mégis egyre nehezebb a megfelelő kommunikációs csatorna kiválasztása. Egyrészt cél, hogy az üzenet megérkezzen a befogadóhoz, másrészt értelmezhető is legyen, harmadrészt elérje a hatást, tehát vásárlásra ösztönözzön. Legvégül pedig mindezt minél alacsonyabb reklámköltség mellett lehessen megvalósítani.

A rádióreklám számos előnnyel és hátránnyal is jár. Nézzük is meg. Előnyeihez sorolhatjuk, hogy olyan helyeken is elérheti a fogyasztót, ahol más eszközök nem, főműsoridő rádió esetében a “drive time” vagyis a reggeli órák és a munkából hazafelé tartóórák időszaka, nő az autókban töltött órák száma, vagyis a rádióreklámok reneszánszukat élhetik ismét, gyártása és sugárzása olcsó a többi eszközhöz viszonyítva, jól definiált a stílusa és hallgatósága.

Hátrányai, hogy csak a hallásra épít, nagy hátránya a vizuális elemek hiánya, vagyis a fogyasztó maga képzeli el amit hall bár ebből előny is kovácsolható, javarészt háttértevékenység, a fiatalok jelentős része nem rádiózik, inkább a lejátszókat hallgatja, nagyon sok rádiócsatorna van, megjelent az internetes rádiózás műfaja.

Célozhatósága a széles hallgatóközönség miatt problematikus, azonban köthető a különböző rádióadókhoz, műsorkörnyezethez, vagy földrajzi elhelyezkedéshez helyi vagy regionális rádiók esetében. A hirdetési költség alacsony gyártási és közzétételi költségek miatt alacsony, azonban a „szó elszáll” jelenség miatt a gyakori megjelentetés szükséges. A rádió rugalmas médiumnak számít, ezért alkalmas az olyan hírek közlésére, melyet minél hamarabb kell eljuttatni a hallgatókhoz, mint például a közlekedési hírek.

A kereskedelmi csatornák a reklámhelyek értékesítéséből finanszírozzák működésüket, ezért nekik minél szélesebb közönségelérése a cél. Éppen ezért műsorukat is a széles rétegek kívánságaihoz és elvárásaihoz igazítják, sok zenei és szórakoztató műsorokat sugároznak. Velük ellentétben a közszolgálati adók állami támogatásból és reklámbevételből együtt tartják fenn magukat, őket kevésbé motiválja a hallgatóság nagysága, így kevésbé népszerű kulturális, tudományos és vallási műsorokat is sugároznak.

A rádióban többféle reklámmal találkozhatunk. Például felolvasott reklám: a műsorvezető által felolvasott reklám előnye, hogy a műsor csak részben szakad meg, folytonosságát biztosítja, hogy a műsorvezető olvassa fel, aki a műsor része is egyben. Felolvasott reklámnál nagy befolyással bír a bemondó személye, hallgatók szimpátiája az adott bemondó felé. Hátránya, hogy a műsorvezetőtől is függ a reklám hatása, a bakik elterelhetik a figyelmet a reklám mondanivalójáról.

Rádióreklám, ami egy előre rögzített egyedi reklámfelvételek, melyek előnye, hogy a rögzítésnek köszönhetően az üzenet ütemezése megfelelő lesz, valamint élhetnek zenei és egyéb hatásokkal, melyek kiegészítik vagy felerősítik az üzenet mondanivalóját, ezáltal könnyebben eljut a hallgatóhoz.

Szponzorált műsor, a műsör elején esetleg végén bemondják, hogy kinek a támogatásával készült. Ennek előnye, hogy nem szakítja félbe a műsort, és a hallgatók úgy érezhetik, hogy a vállalatnak köszönhetik az adott információt. Hátránya, hogy a közölhető információk köre korlátozott, általában a vállalatnak csak a neve, esetleg szlogenje szerepel.

Nyereményjáték szponzorálása, előnyösebb az előzőnél, mert a felajánlott nyereménynek, terméknek elhangzik a bemutatása, és a hallgatók egy pozitív élményhez, a játékhoz kötik a vállalat nevét.

És a reklámriport, ami a termék, szolgáltatás vagy a vállalat részletes bemutatására nyílik lehetőség, a párbeszéd megkönnyíti a hallgatók befogadó képességét. Feltétele, hogy a riportalany jól és érthetően kommunikáljon.

A rádióreklámok ára nagyon változó lehet, hiszen rengeteg dologtól függ. Az időtartamtól, attól, hogy mikorra szeretnénk időzíteni, mennyi ideig tartson, és meg rengeteg tényező befolyásolhatja. Pontos árat árajánlat kérésével kaphatunk, ha elmondtuk mit és hogyan szeretnénk.