A rádió régóta kíséri mindennapjainkat annak érdekében, hogy szórakozhassunk. Napjainkban is hatalmas népszerűségnek örvend, és több százezren használják előszeretettel.

De mi is az a reklám? Nehéz definiálni egy olyan jelenséget, ami ennyire intenzíven jelen van mindennapjainkban. Olyan természetessé vált, hogy szinte meg sem tudnánk fogalmazni, mitől reklám a reklám. Befolyásol? Megtéveszt? Manipulál? Az érzelmeinkre próbál hatni? Esetleg ez mind egyszerre? Általános meghatározások alapján a reklám a tömegkommunikáció speciális fajtája, mely gyakran csak egy bizonyos fogyasztói csoportot szólít meg.

A jó rádió reklámnak figyelemfelkeltőnek kell lennie, ki kell emelkednie a zajból, jobban fel kell keltenie a figyelmet, mint a többi hirdetésnek. Szerencsés, ha szellemes, meglepő fordulatot tartalmaz. Arra is figyelni kell, hogy ne legyen undort vagy megbotránkozást keltő, mert azt ugyan megjegyzik, de nem kelt bizalmat a termék iránt.

Vigyázzunk arra, hogy ha webes hivatkozást, vagy email címet említünk, akkor legyen egyértelmű, hogyan kell leírni, lehetőség szerint betűzzük, mert könnyen félre lehet hallani. A rádióspot nem lehet túl összetett témájú, egy hirdetés, egy üzenet, ez az ökölszabály. Nem mondhatjuk el, milyen nagy múltú a cégünk, milyen felkészültek vagyunk és egyébként itt ez a termék, most akciós áron. Nem tudnak komplex üzenetet befogadni a hallgatók. Nem azért, mert buták, hanem mert nincsenek olyan helyzetben, hogy elmélyülten figyeljenek, és nem is motiválja őket erre semmi.

A rádióreklám annyiban speciális műfaj, hogy nélkülözi a vizuális információkat. A rádióspotok gyártásakor figyelni kell arra, hogy a mondanivaló világos, egyértelmű legyen, ugyanis a legtöbben háttérszórakozásként, séta, főzés, autóvezetés közben hallgatnak rádiót. A szöveg nem lehet túl hosszú, hogy ne felejtsék el az elejét, mire befejeződik. Nem várhatjuk el, hogy jegyzeteljenek közben, ezért célszerű olyan kulcsszavakat használni, amelyek megmaradnak a gondolataikban. A cég, termék vagy esemény nevének mindenképp el kell hangoznia, akár többször is.

A változás pozitívan hat a rádiózásra, manapság minden közlekedési eszközön láthatjuk, hogy az utasok jó része bedugott fülhallgatóval közlekedik, a mobileszközökön szól a zene, amely lehet előre felvett lista, de gyakran rádiót hallgatnak.

A rádióreklámok sugárzási költsége mellett a gyártásra szánt összeggel is foglalkoznunk kell. A spot lehet egyszereplős vagy párbeszédes, nyilván utóbbinál növekednek a díjak az egyszerű, egyhangos megoldáshoz képest. Ha ismert hangot szeretnénk, akkor nyugodtan kalkulálhatunk több százezer, kiemelt celebeknél akár milliós nagyságrendű gyártási összegekkel, amihez az effektek és a műszaki személyzet ára is hozzáadódik. Ugyanakkor hatásos rádióreklámot kellemes hanggal már néhány tízezer forintból is lehet készíteni.

A legalapvetőbb követelmény a reklámmal szemben a figyelem felkeltése. Fontos lélektani eredmény az emlékezés növelése. Ezt alátámasztja a tény, hogy az úgynevezett spontán márkafelidézésben elért első helyezés rendszerint egybeesik a piacvezető szereppel. Ha szokatlan párosításokkal, helyzetekkel, tárgyakkal vagy különös összefüggésekkel találkozunk, biztosan felkapjuk a fejünket, erre épít a reklám is. Vajon hogyan ragadják meg a figyelmünket? A reklám fegyvertárának egyik legfontosabb eleme a bűntudat ébresztése. Népszerű a sztereotípiák (kisállat, gyermek) alkalmazása, a kíváncsiság gerjesztése, a sokkolás és a sikeres, ismert emberek szerepeltetése is. Intenzív hatást tudnak elérni a biztonság, szabadság, önállóság ígéretével, de manapság egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzésének igénye is.

Ne tévesszenek meg a hirdetések! Az időkorlát a leggyakoribb hirdetési technikák közé tartozik. A pánik keltésével operál, hisz ilyenkor úgy érezzük, ha nem vásárolunk azonnal, elszalasztjuk a nagy lehetőséget. Jó tanács: lassítsunk egy kicsit, ha bármikor az időkorlát nyomását érezzük! Gondoljuk végig, valóban szükségünk van-e a termékre, vagy már rendelkezünk hasonlóval. Előfordulhat, hogy mégis meggondoljuk magunkat, ezért csak akkor vásároljunk, ha később visszavihetjük az árut.

Természetes, hogy szeretnék minden igazán lényeges dolgot a sajátunknak tudni, ez a technika is erre az igényünkre játszik. Holott a legtöbb „alapdarab” címkés termék általában távol áll a létfontosságútól. A jó hirdetés, és rádió spot kulcsa pontosan ez, hogy elhitesse a vásárlókkal, hogy szükségük van egy adott szolgáltatásra vagy éppen termékre.

A rádió spot készítés összetett, és nagy feladat, de ha valaki elszánja magát rá, hasznos és értékes hirdetést alkothat.